top of page
Obrázek autoraKateřina Nechanická

Jak na životopis

Co je podstatné při jeho tvorbě a jaké jsou dnešní trendy?


Myslím, že každý personalista vám poradí ohledně životopisu něco jiného. A je to logické. Každému se líbí něco jiného. Ale věřím, že jsou pravidla, která fungují a ocení je většina personalistů. Pokusím se v tomto blogu vyhnout klišé a zaměřit se na to podstatné.

Obecně platí, že každá profese vyžaduje jiné nároky na podobu a náplň životopisu.




Pojďme se nejdříve podívat na formu, protože to je první, čeho si jako personalista všimnu. Ať už děláte v jakékoli profesi, zásadní je přehlednost a za mě i jednoduchost. Obecně se ví, že personalista věnuje životopisu jen pár vteřin, aby se rozhodl, zda má smysl se o uchazeče víc zajímat. Zkuste tedy zvolit takovou podobu, ve které bude vše jasné, srozumitelné a snadno dohledatelné. V dnešní době internet nabízí spoustu šablon a v zásadě mi nevadí. Ovšem pokud se nehlásíte například do marketingu nebo na nějakou kreativní pozici. Tam očekávám, že bude životopis nápaditý a originální.

Další otázkou je formát. Doporučuji PDF, protože je to formát, který si zachová svou podobu a nikdo vám do něj nebude zasahovat. Nezapomeňte dobře označit jméno souboru. Mělo by tam být celé vaše jméno a ideálně i pozice, na kterou se hlásíte. Věřte, že obecné označení “CV” zapadne v množství stažených životopisů a už se o vaší skvělé praxi nikdo nedozví.




Personalista věnuje životopisu jen pár vteřin, aby se rozhodl, zda má smysl se o uchazeče víc zajímat.






Obsahově v životopisu nesmí chybět kontakty (místo narození tím nemyslím), poslední ukončené vzdělání (opravdu není nutné zmiňovat i základní školu) a praxe (jmenujeme od poslední zkušenosti).

Velmi diskutabilní je fotografie. Za mě by tam určitě měla být i přesto, že se nehlásíte na soutěž miss. Jen prosím vynechte ty z dovolené a vystřižené z nějaké skupinové fotky, kde vám to zrovna slušelo. Zvlášť u seniornějších pozic je běžné, že si u fotografa necháte udělat kvalitní portrétovou fotku ve formálním oblečení.

Co se týká jednotlivého popisu pracovních zkušeností, doporučuji zmínit vše co jste “udělali” a ne jen “dělali”. Nebojte se vypsat své úspěchy.

Pokud jste čerstvě po škole, zkuste se zamyslet, s čím máte zkušenost navíc oproti ostatním studentům. Počítá se vše.

Víc než dřív se dnes dívá na záliby, kterým se věnujete mimo práci. Může to trochu napovědět něco o vás. Pokud je vaší zálibou například četba, zkuste být konkrétnější. Popiště co rádi čtete a proč.

V poslední době je populární i zmínka o dobrovolnictví, kde všude jste pomáhali. ( Osobně tomu důraz nepřikládám).

Obecně se domnívám, že životopis by měl být požadované pozici upraven na míru. Ale hlavně by měl být váš, protože je to vaše vizitka.


Doufám, že vám tento text aspoň trochu pomohl a přeji vám mnoho úspěchů při žádosti o práci.


49 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


bottom of page